Opcje co do wydechu

2000-2006 | silnik: S54
Keepsake
Kontakt:

Opcje co do wydechu

Post autor: Keepsake » czw gru 27, 2007 15:01

Witajcie,

szukałem trochę ale nie znalazłem nic co by stanowiło kompendium wiedzy w jednym miejscu, więc pozwalam sobie wrzucać jako nowy wątek.

Mam wersję amerykańską w której słychać brzęczenie (rezonację) przy wolnych obrotach, po rozgrzaniu i przy obrotach wyższych niż 1.5tys nic nie słychać.

Wstępna diagnoza to katalizator który zaczyna się sypać i wstępna wycena z salonu... 6700 netto. W tym momencie przypomina się bajka o orzeszku... O żesz ku*...!

Jakie mam opcje? Od razu powiem że nie interesuje mnie ani płacenie takiego siana... Tak samo jak nie specjalnie mnie interesuje dłubanie tego auta (mam do tego inne hehe), więc co mi zostaje?

1) Wywalenie kata całkiem (słyszałem że trzeba potem wyregulować elektronikę albo najlepiej wgrać program żeby check engine się nie świeciło) - kto to sensownie zrobi i za ile?

2) Kupienie używki... Nie wiecie za ile to chodzi (na Allegro nic nie ma w tej chwili)? Swoją drogą czy będzie pasowało do wersji USA - może lepiej kupić cały wydech od europejskiej? Tylko czy da się wtedy kompy oszukać?

3) Kupienie jakiegoś supersprinta czy innego wydechu... ale znowu, co z elektroniką? Na specjalnych przyrostach mocy, jak już pisałem, za bardzo mi nie zależy... Na pewno natomiast NIE CHCĘ GŁOŚNIEJSZEGO WYDECHU używam auta na codzień i dużo jeżdżę. :D

Z góry dziękuję za wszelkie sensowne rady.

Maciek

Awatar użytkownika
Maros
Auto: M5F10, M3E92, M3E46
Kontakt:

Re: Opcje co do wydechu

Post autor: Maros » czw gru 27, 2007 18:22

Skoro to wersja amerykańska to katalizatory masz na kolektorze, więc wywalenie kata to zmiana kolektorów albo ucięcie katów i wspawanie rury na ori kolektory. Ale wtedy jedynym rozsądnym wyjściem będzie wgranie programu a dobrego programu to w polsce raczej nie dostaniesz.

Jeżeli nie chcesz go zgłaśniać i kasy mało wydać to jedynym rozsądnym wyjściem będzie kupienie używanych na ebayu albo allegro. Ale to raczej deficytowy produkt... Pamiętam, że mateush miał same katy na sprzedaż, ale nie wiem czy je jeszcze ma

Idzik
Kontakt:

Post autor: Idzik » czw gru 27, 2007 20:29

http://allegro.pl/item275569006_bmw_m3_ ... sonda.html

Tutaj coś masz. Może taka całośc by pasowała.

Awatar użytkownika
toM3k
Kontakt:

Post autor: toM3k » śr gru 24, 2008 05:16

Odgrzewam temat, bo mam ten sam problem co poprzednik. Kilka miesięcy temu zepsuta cewka i co się dalej tyczy nieprzepalone paliwo najprawdopodobniej uszkodziły katy. Byłem u mechanika niestety potwierdził. Narazie też się zastanawiam co z tym zrobić, bo po kilku minutach buczenie/rezonans ustępuje.
Używek orginalnych nie bardzo chce wstawiać więc tu pytanie: czy wymiana samych katów ma sens i jakiej firmy wstawić, żeby troche głośniej chodził, nie wył jak w Hondach i Golfach tylko żeby o podkreślić charakterystyczny dźwięk emki. Podajcie Jakiej firmy, gdzie tego szukać + koszta mniej więcej (ebuy odpada ze względu na to że nie mam doświadczenia w zakupach zza oceanu). Jeśli samych katów się nie opłaca tylko cały wydech to napiszice jaki najlepiej, najwyżej będe na jakąś używke polował na allegro.

allcar
Kontakt:

Post autor: allcar » śr gru 24, 2008 08:57

Na nic nie musisz polować na allegro. Wystarczy że zwrócisz się do naszego forumowego dostawcy części do eMek, pisz do Bombla, zapewne ma niemal nowy kpl. wydech.
Weź pod uwagę że oprócz katów masz tylko końcowy tłumik więc jakieś "niededykowane" części mogą twój słuch doprowadzić do ruiny :mrgreen:
E39 M5 = spełnione marzenie
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
batman
Kontakt:

Post autor: batman » czw lis 18, 2010 21:27

...odświeżam temat po raz kolejny

Jakiś czas temu zaswiecił mi się check engine
komputer wskazuje na zapchany katalizator - co wtej sytuacji radzicie Panowie?

Wydech mam kompletny supersprinta , co może utrudniac nieco sprawe :)

Pozdrówka
DSC :)

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Post autor: Bombel » czw lis 18, 2010 22:34

Masz ori katy i tylko końcowy z rurą środkową supersprinta?

Awatar użytkownika
Maros
Kontakt:

Post autor: Maros » pt lis 19, 2010 01:36

Napisz jaki dokładnie masz wydech. Jakie katy, jakie kolektory.

allcar
Kontakt:

Post autor: allcar » pt lis 19, 2010 10:31

Wydech Supersprinta nie powinien powodować wyświetlenia check'a.
Jak masz możliwość, to podłącz interfejs na Live Datę i sprawdź sygnały z obydwóch diagnostycznych sond lambda. Powinny dawać sygnał liniowy ciągły, najlepiej na granicy około 0,5V. Jeżeli tak jest to katy są OK. Pamiętaj aby przed pomiarem rozgrzać katalizatory. Przez około 3-4minuty silnik niech pracuje 3000-3500obr/min.
E39 M5 = spełnione marzenie
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
batman
Kontakt:

Post autor: batman » pt lis 19, 2010 11:27

...wydech jest kompletny supersprinta razem z kolektorami , wiec zakłądam ze katalizatory są też nie oryginalne...

Problem pojawił sie ostatnio a ten wydech mam od początku - wiec cos ewidentnie padło...
DSC :)

Awatar użytkownika
Maros
Kontakt:

Post autor: Maros » pt lis 19, 2010 16:08

No to najprawdopodobniej padła któraś lambda...

ODPOWIEDZ